LA BATALLA DE LES ARDENES

EL PLA DE HITLER


A la tardor de 1944, els Aliats es trobaven a les portes d'envair el territori alemany i marxar sobre la capital del Reich. Per preparar aquesta ofensiva es van desplegar en algunes de les localitats que és troben a l'extens Bosc de les Ardenas i els seus voltants, a l'espera de l'arribada dels adequats subministraments per a l'hivern, queviures i combustible procedent de l'alliberada regió de Normandia. Hitler no tenia més opció que aturar l'avanç aliat, si aconseguia neutralitzar-lo i rebutjar-lo potser podria negociar alguna forma d'armistici, rearmar-se i concentrar tota la seva potència en el complicadíssim front de l'Est contra la Unió Soviètica.

Però ja avançada la guerra, els alemanys donaven clares mostres d'un evident desgast. Arribats a aquest punt, l'alt comandament alemany va compendre que no hi havia més opció que aturar als Aliats i rebutjar-los al seu pas per Les Ardenes, de no fer-ho així Alemanya seria envaïda amb tota seguretat. D'aquesta manera va ser com es va fer imprescindible elaborar, a corre-cuita, un pla per evitar aquest perill. Després de sospesar diverses propostes, es va desestimar la idea d'un xoc frontal.

En aquestes circumstàncies, els alemanys eren conscients que en aquesta confrontació havien importants punts que jugaven en contra seva, com els subministraments de combustible i munició i aixó també mimbava la seva potència de foc i abast dels seus tancs. Per compensar tot això i poder aconseguir el seu objectiu, és va idear un pla consistent en camuflar una unitat de xoc vestida i equipada amb els vehicles propis de l'exèrcit nord-americà, amb el propòsit de crear la confusió de l'avanç aliat i redireccionar-lo en sentit dispers fins deixar-lo en una posició idònia per rebre el contraatac d'un gran exèrcit alemany, que estaria dotat amb mig milió d'homes. Aquesta força vestida amb uniformes nord-americans i emprant armes, vehicles i material aliat explotaria l'efecte sorpresa i de xoc produït per la ruptura del front, per avançar cap als ponts del Mosa com si fossin tropes americanes en retirada.

Ir a capítol:  Anterior  |  Següent