LA BATALLA DE LES ARDENES

Per als alemanys va ser l'Operació "Wacht am Rhein (Defensa del Rhin)", per als Aliats "The Battle of the Bulge (La Batalla del Sortint)" i va ser l'última contraofensiva alemanya per intentar donar un gir transcendental al curs de la guerra


13.10.2011
Text: PERE CASANOVAS
Fotos: JOSEP M. ROSELLÓ

LA REGIÓ DE LES ARDENES

L'àmbit natural de Les Ardenes s'estén per una vasta regió que comprèn el Sud de Valònia (Bèlgica), el Gran Ducat de Luxemburg i el Departament francès de Les Ardenes. Aquesta extensa superfície es caracteritza per que sobre ella, s'alça una gran massa forestal en la qual s'han catalogat més de 30 espècies arborícoles entre les quals predominen avets, faigs, roures i castanyers. Aquest bosc dens, s'estén sobre un terreny ondulat per turons de cotes mitjanes, un factor que ha estat determinant per evitar la proliferació d'explotacions agrícoles, mantenint una bona part d'aquest preciós territori en estat salvatge. Regat per innombrables aqüífers, destaca el Riu Mosa que solca el territori való d'extrem a extrem.

A l'hivern, estació en què va tenir lloc la Batalla, el clima és gèlid, les temperatures mitjanes no excedeixen els 3 º i les precipitacions de pluja i neu són freqüents i intenses. Aquest va ser el complex i dur escenari on es va lliurar la contesa, però al llarg dels segles, aquest singular espai ha viscut altres batalles. Però potser aquesta va ser la més destructiva, en la qual més vides es van perdre i on les localitats de Les Ardenes, més deteriorament i destrucció van patir. Així ho explica la història i ho testifiquen els museus locals que rememoren les duríssimes condicons que es van donar a la Batalla de les Ardenes.

Ir a capítol:  Següent