LA RUTA DEL TRESOR CÀTAR

MONTSEGUR-PUIGCERDÀ I EL CAMÍ DE VAUBAN (LLIBRE-GUIA).

L'Espiral del Coneixement, presenta als seus lectors un breu resum introductori del llibre-guia, de recent publicació, “Montsegur-Puigcerdà, per la ruta del tresor càtar i el camí de Vauban” editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Barcelona, 2008), dins de la col·lecció Guies del Centre Excursionista de Catalunya per gentilesa dels seus autors Lluís Willaert i Josep Nuet. Aquest llibre s'endinsa per les rutes més inèdites i desconegudes del País Càtar medieval que habitualment acostumen a ser del tot inexplorades per l'extens públic interessat en la temàtica del catarisme, alhora que ens indica el camí de les fortificacions de Vauban del segle XVII.


24.01.2010
Text: Josep Nuet i Lluís Willaert
Fotos:

La idea inicial d’aquesta guia va ser intentar recrear, més de set segles després, el possible itinerari que van fer els quatre càtars que escaparen del setge de Montsegur amb la missió de dur l’anomenat tresor càtar del castell de Montsegur fins al castell de So (Usson-les Bains), en antic territori català, amb totes les limitacions que això comporta tant en l’espai com en el temps.

Històricament està documentat que el camí de fugida anava de Montsegur a Causson, Prada i, d’aquí, al castell de So. Del recorregut entre Prada i el castell de So, els documents que coneixem no esmenten cap itinerari ni cap punt intermedi de pas, de manera que no tenim cap mena de pista per a saber per on devien passar.

Per a refer aquest itinerari, ens hem basat en les fonts històriques publicades per la Biblioteca Nacional de París (Fons Doat) que recullen els interrogatoris de la Inquisició.

Aquest interrogant de la ruta entre Prada i So intentem resoldre’l, una vegada examinades les fonts històriques, estudiant a fons el país sobre el terreny i els mapes –junt amb l’experiència excursionista–, i que ens ha permès conèixer bé el marc geogràfic on s’ha produït el fet històric, tot considerant els indrets de pas més fàcil o de recorregut més curt, així com els llocs d’acollida o avituallament ocupats per persones amigues, conduint-nos a la hipòtesi del probable itinerari que transcorre per les altes valls de l'Erç (Hers), Rebentí i part de l’alta Vall l’Aude.

Ir a capítol:  Següent