LA COSTA DÀLMATA DE CROÀCIA

LES ANTIGES PORTES D'ORIENT

Quan Roma era una república en plena expansió, els confins d'Europa no eren ni tan sols un projecte. Des de l'òptica romana, les portes d'Orient amb tots els seus recursos i riqueses, però també amb tots els seus perills es trobaven en l'altre costat de l'Adriàtic


09.07.2009 Text i fotos: JOSEP Mª ROSELLÓ

De fet, bé podria dir-se que la península Balcànica ha estat la porta d'Orient a Europa, almenys fins al passat segle XX quan va acabar l'última escletxa d'ocupació otomana. Qui avui visiti algun país balcànic constatarà que la llunyania en el temps no és tanta, d'acord amb els nombrosos i evocadors vestigis que van llegar els últims ocupants vinguts d'Orient i que aquí es van assentar durant cinc segles.

Croàcia torna a ser avui un país independent, però des del final de l'ocupació otomana fins avui, han hagut de succeir molts episodis i ningú no pot dir amb certesa que les recents ferides de la Guerra de la Independència (1991-1995), estiguin totalment cicatritzades; de moment la regió es troba en calma i Croàcia s'està convertint en un dels països més rics de l'àrea balcànica. La clau d'aquesta puixança és el turisme, el 80% de la població depèn directa o indirectament d'aquesta activitat que es concentra especialment a Dalmàcia, la costa croata que banya l'Adriàtic.

La costa dàlmata pertany a l'àmbit clarament mediterrani, el seu clima, el seu paisatge i la vegetació que aquí hi floreix, manté moltes similituds amb qualsevol altre de la costa ibèrica mediterrània, Grècia o del Sud d'Itàlia; floraciones rocoses, bardissa baixa i pins. A l'estiu la calor es fa notar amb força i aquest paisatge no alleugereix la sensació de xafogor. Sobre el mar Adriàtic que banya la costa dàlmata, s'estén un altre mar compost per gairebé 1.200 illes i illots. En sumar la longitud del contorn d'aquestes illes més el del litoral continental (uns 1.800), ens dóna una xifra propera als 5.900 quilòmetres de costes.

Illa de Krk al Nord de la costa dàlmata.
Dubrovnik, a les façanes de les cases es perceben ...
La vila de Ston, famosa per les salines i per la p...
La vila de Rab, a l'illa del mateix nom.
Port de Rab.
Edifici d'estil venecià a Rab.
Torre del rellotge a la Plaça Major de Trogir, pet...
El campanar de Trogir.
Escala i balcó a un carrer de Trogir.
Posta de sol a l'Adriàtic.

Ir a capítol:  Següent