REUS I EL MODERNISME

TARRAGONA, ESPAI DE SENSACIONS – I

Al segle XVIII, la ciutat de Reus era la segona capital de Catalunya; una incipient indústria tèxtil i el comerç d'aiguardent anaven a situar el nom de la ciutat al mapa d'Europa


15.06.2009
Text: JOSEP Mª ROSELLÓ
Fotos: THOR JURODOVICH

A mitjans del XIX, Reus era una ciutat pròspera que estava fixant les bases d'una puixança industrial i social que, al llarg dels següents segles, va saber adaptar-se admirablement als canviants negocis propis de cada època i circumstància. Valgui com a mostra l'arribada fins a aquestes terres de la temible plaga de fil·loxera, que a finals d'aquell segle va arrasar totes les vinyes de Catalunya i Espanya quan ja vènia de fer el propi amb les franceses. Els reusencs van reaccionar substituint els ceps moribunds pel cultiu d'avellanes, que va resultar ser un nou èxit a escala europea.

Avui l'aiguardent ja no és la base de la seva economia, en l'actualitat, Reus és probablement una de la ciutats mes comercials d'Espanya, la seva relació entre nombre de comerços i habitants (depassa els 100.000), fa que poques ciutats de l'estat s'equiparin a ella en aquest àmbit, constituint el centre comercial de major atracció de la província de Tarragona.

Una nova mostra de la seva adaptabilitat a les oportunitats que ofereix el seu entorn és que Reus posseeix un aeroport propi que enllaça amb diverses capitals europees, alhora que és punt de destinació de la multitudinària i turística Costa Daurada. Amb no ser poc, aquesta infraestructura també exerceix, al costat del "Girona-Costa Brava", les funcions de segon aeroport de Barcelona.

Ir a capítol:  Següent