CLOTS DE SANT JULIÀ (FORALLAC)

L'EMPORDÀ, PORTA I PARADÍS – III

En el terme municipal de Forallac, a escassos quilòmetres d'una de les zones turístiques més freqüentades d'Europa, la Costa Brava, s'ubica un lloc poc conegut i llòbrec, esquitxat de pous i amplis buits artificials arran de superfície. Del seu passat poques coses sabem, algunes teories i no molt més...


04.04.2009 Text i fotos: JOSEP Mª ROSELLÓ

Amb ser un espai insòlit, el més sorprenent, potser sigui la seva proximitat a la capital de la comarca del Baix Empordà: La Bisbal i a les freqüentades platges de la Costa Brava gironina. Entre tot aquest trànsit turístic, de segones residències, apartaments i automòbils s'amaguen Els Clots de Sant Julià; pocs són els que coneixen aquest lloc o l'han visitat.

Aquest espai i les formes que presenta s'expliquen a causa de què va ser explotat com a pedrera des de temps antics, potser remots. Tal hipòtesi se sosté en la troballa de blocs de pedra i carreus d'aquesta procedència situats en llocs com els poblats ibèrics d'Ullastret, Palamós o el de Sant Sebastià de la Guarda (Llafranc-Palafrugell). Una dispersió realment sorprenent i dificultosa per a l'època ibera i per als mitjans de què disposaven, en especial en aquesta última ubicació; curiosament dalt d'un promontori abrupte i molt rocós de 160 metres d'alçària.

Les dures tasques de l'extracció de blocs de pedres des del fons d'aquests forats, van haver de constituir un esforç ben dur, ja que en uns casos el material va haver de ser hissat fins a la superfície, en altres, va lliscar per rampes que fins i tot avui són perfectament perceptibles. Posteriorment, les pedres eren transportades fins a la seva destinació final, amb totes les dificultats que això comportés, ja que algunes d'elles van aparèixer a les llunyanes ruïnes de l'Empúries romana, gràcies a què l'antic camí romà d'Empúries, discorria a tocar d'Els Clots de Sant Julià. Però també en temps no tan llunyans hi va haver aprofitament de materials amb els quals es van construir bona part de masies i cases de les poblacions properes, com Peratallada o Canapost.

Imatge presa des del fons d'un 'clot' en forma de ...
Un dels passadissos pels quals es desplaçaven els ...
El 'tro de la reina', catalogat com hipogeu, és un...
Els traços de la percussió van allisar aquesta par...
El treball dels picapedrers ens va deixar formes ...
Detall de les empremtes que va deixar la perscussi...

Ir a capítol:  Següent