PETRA TALIATA, HISTÒRIA D'UNA ROCA

L'EMPORDÀ, PORTA I PARADÍS – II

La primera referència documentada del nom ens arriba des de l’any 1065. D’aquesta data enrere, podem intuir que l'element 'pedra', que tan significatiu ha estat per a l'home des d'èpoques remotes, ens parla a través dels seus toscos traços, que el passat d'aquest bell espai va estar estretament vinculat a aquest element natural


04.03.2009 Text i fotos: JOSEP Mª ROSELLÓ

LA PEDRA TALLADA

La comarca gironina de l'Empordà composta per dues demarcacions, l'Alt i el Baix Empordà, ha estat el passadís natural d'infinitat de pobles. Tant els que hi van estar de passada com els que hi van arrelar han pressionat el territori fins a èpoques relativament recents. Tot això propiciat potser, per un dels passos orogràfics més benèvols de tota la cadena muntanyosa que conformen els Pirineus: la serra de Les Alberes. De qualsevol manera, de gairebé tots aquests invasors i pobladors en tenim vestigis que ens donen testimoniatge de les seves activitats.

De tots els llocs "màgics" del transitat Empordà, aquest es mostra als nostres ulls serenament bell. En la primera ressenya escrita on surt el nom (segle XI), és nomenat Petra Taliata; que ens indica que el lloc estava constituït per una pedra o roca –en aquest cas considerablement gran– que va ser tallada o també es podria dir que va ser "retallada". En quin moment ho va ser i per qui, és una qüestió que encara no es pot afinar del tot, però el resultat d'aquesta esforçada empresa al pas dels anys, ens presenta avui com un conjunt digne d'admiració.

Ir a capítol:  Següent