PERPERIKON, EL SANTUARIO DE DIONÍS

ELS ALBORS D'EUROPA

Les prospeccions arqueològiques realitzades a l'any 2003 per un prestigiós equip de l'Institut de Tracología de Bulgària, dirigit per Nicolai Dimitrov, al jaciment prehistòric de la serralada dels Rodopi, al sud de Bulgària, han proporcionat troballes sorprenents per a la història d'Europa. Aquest jaciment ha permès mostrar al món que Perperikon, l'antiga ciutat sagrada dels tracis, mereix estar a l'altura d'altres importants descobriments com ho van ser en el seu moment Cnosos a Creta, Micenas a Grècia i Troia a Turquia.


22.01.2009
Text: Jaume Cluet
Fotos: Josep Mª Roselló

El turó de Perperikon es troba situat a les muntanyes dels Rodopi Orientals molt proper de la ciutat de Kardzali, capital de districte al sud de Bulgària. L'accés fins al peu de la ciutadella de vehicles a través d'una pista no va ser possible fins a l'any 2007 i encara, avui, no existeix cap centre d'acolliment per a visitants, com a preàmbul a l'obligatòria pujada a peu d'uns 20 minutos per arribar a les ruïnes.

El nom de Perperikon s'ha anat mantenint a través dels temps amb lleugeres variacions, tot i trobar-se en una zona de clara influència turca, ha sobreviscut l'antiga denominació toponímica i hidronímica de Perperek-Dere en referència al nom del riu que ha donat forma a la vall que domina la regió.

Amb el pas dels segles tan sols van romandre en peus les restes d'una torre medieval de manera que, els primers historiadors búlgars creien que la història de Perperikon amb prou feines podria remuntar-se més enllà d’aquell periode. Als anys 30 del segle XX, Perperikon va ser visitat per Ivan Velkov, que va ser el primer a considerar aquest emplaçament com la típica fortalesa medieval ja esmentada pels antics cronistes bizantins. Aquest error es va mantenir també durant els anys 50 quan una historiadora local Mara Mihailova va estudiar el lloc.

Ir a capítol:  Següent